55 625 64 81 | zsisiu@elblag.eu | Tu jesteśmy | Dołącz do nas! | Plan lekcji | Procedury bezpieczeństwa |
Dnia 16 kwietnia 2014 roku, w szkole odbył się konkurs kulinarny dla uczniów naszej szkoły pt. „Zdrowa żywność”. Konkurs był zaplanowanym działaniem szkolnego projektu edukacyjnego pt. „Prawo do żywności”, który realizujemy w drugim semestrze.
Nasza szkoła w tym roku szkolnym ubiega się o certyfikat „Szkoły humanitarnej” i realizuje projekt „Aktywne szkoły na rzecz globalnej odpowiedzialności” we współpracy z Polską Akcją Humanitarną. Celem konkursu było promowanie zasad zdrowego żywienia i zdrowej żywności, oraz promowanie produktów lokalnych i ekologicznych.
W konkursie uczestniczyło siedem klas: I „a”fryzjer, I „b” fryzjer,I „a” stolarz, I mm, II T/T,III TUF, IV TUF. Każda klasa wystawiła drużynę, która przygotowała potrawę z kuchni regionu warmińsko-mazurskiego, z produktów ekologicznych i bez konserwantów. Dania zostały przygotowane przez uczniów w domu.
Komisja w składzie: dyrektor szkoły Dorota Bajor, nauczyciel chemii Magdalena Falkowska, uczennica Oliwia Lenarczyk z klasy II T/T oraz koordynator projektu Alicja Mikulska oceniała:
Maksymalnie drużyna mogła zdobyć 30 punktów. Jury miało nie lada problem, gdyż wszystkie drużyny zaprezentowały się znakomicie. Na stołach znalazły się takie potrawy jak: farszynki mazurskie, sałatka warzywna, owsiane ciasteczka ECO, domowy chleb i smalec, sałatka z fetą, żurek, dynia marynowana, kiełbasa swojska, grzybki marynowane, konfitury itp. Klasy zadbały również o wystrój stanowisk, które wyglądały imponująco. Jury miało nie lada problem i tak po burzliwych obradach trzecie miejsce przyznano klasie IV TUF, drugie miejsce klasie I mm a pierwsze miejsce klasie II T/T. Jak przystało na konkurs o zdrowej żywności, w nagrodę zwycięskie drużyny otrzymały kosz owoców.
A.Mikulska
Copyright © 2024 Zespół Szkół Inżynierii Środowiska i Usług im. Mikołaja Kopernika. Joomla templates powered by Sparky.