ezgif 6 41ca6d6d78cf

 

logo zsisiu biale  

Z COMENIUSEM PO RAZ OSTATNI

Od 19 do 23 maja 2014 r. Zespół Szkół Inżynierii Środowiska i Usług im. Mikołaja Kopernika w Elblągu gościł partnerów Wielostronnego Partnerskiego Projektu Szkół realizowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” – COMENIUS.

2014-05-24 comenius-ostatni

W projekcie Save – not Waste obok Zespołu Szkół Inżynierii Środowiska i Usług w Elblągu uczestniczyły szkoły z Czech, Szwecji, Włoch i Cypru. W Elblągu spotkali się dobrzy znajomi, gdyż była to ostatnia wizyta uczestników projektu Save-not Waste, którego realizacja rozpoczęła się już w 2012 roku. Uczniowie szkół partnerskich mieszkali w domach swoich polskich kolegów. Projekt miał uzmysłowić młodym ludziom, że różnice językowe
i kulturowe są zaletami, że wszyscy stanowią część społeczności europejskiej.

Głównym celem wizyty w Elblągu były wspólne obchody Dnia Unii Europejskiej. Jednym z punktów obchodów były prezentacje multimedialne dotyczącą krajów oraz współpracy uczestniczących w projekcie szkół z państwami Europy. Uczniowie przygotowali na spotkanie prezentacje w języku angielskim. Językiem tym posługiwano się podczas realizacji całego projektu. Miało to uświadomić uczniom, jak ważne jest posługiwanie się przynajmniej jednym wspólnym językiem.

Element rywalizacji zapewnił uczniom quiz wiedzy o Unii Europejskiej, w którym konkurowały czteroosobowe zespoły z Polski, Włoch, Czech, Cypru i Szwecji. Najlepsza okazała się drużyna gospodarzy.

Obchodom Dnia Unii Europejskiej w ramach projektu towarzyszyła też dobra zabawa. Uczestnicy spotkania zaprezentowali swoim zagranicznym kolegom najpopularniejsze w ich krajach tańce, gry i zabawy. Każdy mógł spróbować swych sił w tradycyjnym tańcu czeskim, skokach w gumę lub w popularnej na Cyprze grze „w kapelusznika”.

Projekt Save-not Waste miał również promować postawy ekologiczne, życie w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Uczniowie partnerskich szkół przez dwa lata badali, jak kiedyś przechowywano żywność, przyglądali się starym sposobom konserwacji żywności w ich krajach oraz poznawali tradycje przechowywania żywności w krajach partnerskich. Młodzież dowiedziała się, jak dbać o zasoby naturalne, nie tworząc zbyt wielu odpadów. Poznała różne sposoby minimalizowania marnotrawstwa. Spotkanie w Elblągu było doskonałą okazją do podsumowania wszystkich działań ekologicznych.

Spotkania w ZSIŚiU służyło także wymianie kulturowej. W ramach tzw. „globalnej wioski” wszystkie kraje uczestniczące w projekcie przygotowały stoły pełne tradycyjnych potraw, lokalnych smakołyków. Uczniowie poznali dzięki temu regionalne potrawy wszystkich krajów partnerskich. Goście z Cypru, Czech, Szwecji i Włoch mogli spróbować także zupy borowikowej z łazankami, pierożków z makiem w czasie specjalnego pokazu tradycyjnych dań z regionu Warmii i Mazur.

Magdalena Goryszewska – koordynator projektu

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk